ZASTONJ POŠTNINA NAD 37€

Zgornje Jezersko - Odlično izhodišče za aktivnosti v gorah

Če je pred vami lep sončen vikend, vi pa še nimate ideje za aktiven sobotni dan, potem je Jezersko definitivno kraj, kjer je vredno preživeti dan. Že pot do tja je super, ker je od Celja oddaljeno le uro in pol vožnje in ker avtocesto zapustimo že v Domžalah ter se na tak način izognemo gneči na Sevrni obvoznici Ljubljane.

Mir, neskončni rožnati travniki, dolge ceste in prijetni razgledi so le grob opis te čudovite pokrajine. Zgornje Jezersko ponuja ogromno možnosti za nepozaben izlet. Če ste radi aktivni, tako kot midva, potem vam samo sprehod ob Planšarskem jezeru vsekakor ne bo dovolj. Škoda bi bilo, da se s kolesom ne zapeljete po urejenih poteh ali osvojite enega izmed lažje dostopnih vrhov. Za bolj spretne hribolazce je tam izhodišče za ogromno dvatisočakov, ki pa so tik pod vrhom sicer nekoliko dlje pokriti s snegom, saj je dostop z Jezerskega njihova severna stran.  Za malo manj aktivne ali pa tiste, ki vam še v dnevu ostane nekaj časa, pa priporočamo ogled Ankovih slapov, do katerih potrebujete le 30 min hoje.

Šenkova domačija 

Midva sva tokrat izbrala kombinacijo kolesarjenja in pohodništva. Najino izhodišče je bila čudovita Šenkova domačija, ki se nahaja le 1km stran od znanega Planšarskega jezera. Tam si lahko sposodite gorsko kolo le za 10eur na dan, kar je res lepa cena. Gostoljubni domačini na tem idiličnem posestvu so nama svetovali, kam vse se lahko odpravima in kako dostopava do tja. Če bi si želela le kolesariti, bi se vsekakor podala na Ledinski vrh. Ker pa sva želela kolesarjenje združiti še s pohodništvom, sva se odločila za obisk Češke koče na Spodnjih Ravneh.

 

 Kolesarske poti so popolne za gorsko in gravel kolesarjenje 

S kolesom sva se najprej zapeljala do Planšarskega jezera in mimo njega nadaljevala pot proti večjemu parkirišču, ki je izhodišče za mnogo vrhov. Za kolesarje in pešce je ta brezplačen, za avtomobile pa ne. Pot od domačije pa do parkirišča pomeni 4km čudovitih razgledov po razmeroma ravnem terenu, ki je v prvi polovici še asfaltiran. Vso pot do tja lahko opazujemo prelepe gozdove, pašnike in visoke gore, kot je Skuta, Velika Baba, Komna in druge. 

Od parkirišča sva pot nadaljevala do zapuščene Štularjeve planine. Vzpon ni zahteven, pot je lepo urejena in ni nevarna niti pri spustu. Ker poteka skozi gozd, je večina poti v senci visokih dreves, ki so tu in tam redkejša in nam ponujajo lep pogled proti okoljnim vrhovom. Planina se nahaja na 1270. mnv in je odlična točka za postanek z malico. Za celotno pot od jezera do planine sva z vmesnimi postanki za fotografiranje potrebovala pribljižno 1 uro. Po malici sva kolesa pustila na planini in se nato peš odpravila do Češke koče.

 

 Zelo lepo razgledna pot proti Češki koči

Iz planine pa do Češke koče (1542m) je le še 30min hoje, ki ni zahtevna. Tudi vzpona je le še 270m. Pot je zelo razgledna, poleg okoljnih vrhov opazimo tudi slap, ki ga kasneje, ko pridemo bližje, tudi dobro slišimo. Ptičje petje, zibanje dreves v daljavi in prijetno topel veter so v poletnih dneh spremljevalci na celi poti. Ko sva prispela do koče, sva si privoščila osvežilno pijačo in poskrbela za nov žig v najini Planinski zakladnici. 

 

 Češka koča na Spodnjih Ravneh

 Spust do Štularjeve planine je hiter, saj je pot res lepa in ne zahteva večje previdnosti. Da pa sva prišla v dolino še hitreje, kot bi sicer peš, pa sta poskrbela najina kolesa, ki sta naju čakala pri zapuščeni koči. Trud pri vzponu s kolesom se je končno poplačal, saj sva za spust do jezera porabila le slabih 20minut. Poleg vsega omenjenega je bila prednost na poti tudi to, da na kolesarskem delu poti nisva srečala nikogar, tako pri vzponu kot tudi pri spustu ne.

 

Planšarsko jezero 

Ko sva prišla do Planšarskega jezera, sva si privoščila sladoled, nato pa sva naredila še en krog okoli jezera, kjer je barva vode prav pomirjujoča, ob sončnem dnevu pa turkizno zelena. Vrnila sva se do Šenkove domačije, kjer sva imela avto. Za konec sva se razkomotila na njihovi čudoviti terasi in ob domačem sivkinem soku še zadnjič opazovala naše čudovite gore Kamniško Savinjskih Alp.

 

Račke v jezeru
Želim ti veliko lepih razgledov!

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti