ZASTONJ POŠTNINA NAD 37€

Prvič v Dolomith? 5 kotičkov, ki jih moraš nujno obiskati!

 Zemljevid obiskanih krajev (z legendo)

 

1.Lago di Braies

Idilično jezero, ki s svojo pomirjujočo barvo vode, očara že na prvi pogled. Okrog jezera vodi krožna pot z vmesnimi fotogeničnimi kotički, kjer se vedno posname kakšna čudovita fotografija. Jezero obdajajo gore, ki celotno sliko naredijo še toliko bolj prvinsko. To največje jezero v Dolomitih se nahaja na 1500m nadmorske višine in je primerno, da ga obiščete v vseh letnih časih. Poleti si lahko sposodite čoln in se po turkizno zeleni vodi odpeljete na sredino samega jezera, jeseni pa vas tam pričakajo zlatorumeni macesni, ki imajo vsekakor prav poseben čar. Krožna pot vam bo vzela pribljižno uro in pol, midva pa sva si dan polepšala še tako, da sva imela s sabo še malico, ki je tam še toliko bolj teknila. 

 

Jezero Braies, krožna pot za vsakogar, parkiraš blizu. Idealno za prvič v Dolomitih.

 

2. Tre Cime di Lavaredo: Ikonična krožna pot

Izhodišče: Koča Auronzo na 2331m nadmorske višine
Svoj dan lahko začnete ob jezeru Misurina, od koder pa se z avtobusom odpeljete do izhodišča. Lahko pa se do parkinga ob koči pripeljete tudi z lastnim prevozom, vendar boste za parking odšteli 30eur. Ker parking velja 24 ur, sva midva izbrala slednje in tam tudi prenočila (kot mnogo drugih camperjev). Povem vam, da je to RES VREDNO, ker poleg tega, da se zbudiš na izhodišču za turo, lahko zvečer gledaš krasen sončni zahod, naslednji dan pa te v objemu gora pričaka jutranje sonce. Od koče vodi razgledna makadamska pot okrog treh praktično ločenih vrhov, ki so res nekaj posebnega. Pot je primerna za vsakogar, ki zmore 3-4 ure hoje. Pot lahko skrajšate in se obrnete, ko želite, ali pa podaljšate in popestrite, ter obiščete kakšno izmed zelo zanimivih ferat v okolici npr. pot skozi vojaške rove na Monte Paterno.
 
Tre Cime, Rifugio Auronzo, Gora Paterno, super ferate, krožna pot. Super, če si prvič v Dolomitih.

3. Lago di Sorapis

Če ste iz Misurine namenjeni v Cortino d'Ampezzo, se je na poti res vredno ustaviti na prelazu Tre Croci, kjer se nahaja izhodišče za obisk prekrasnega ledeniškega jezera Sorapiss. To je zagotovo eno izmed najlepših jezer, kar sma jih kdaj koli videla. Pot, ki vam bo vzela manj kot 2 uri, poteka večino časa po gozdu. Vmes se nekoliko strmeje vzpne in spusti, ves čas pa nam ponuja prekrasen pogled na gore, visoke tudi več kot 3 tisoč metrov. Ko boste prišli do jezera, vam bo kristalno modra barva takoj dala potrditev, zakaj bi mogel vsak to jezero videti na lastne oči. Res neverjetno je, da je lahko nekaj tako lepega in čudovitega dejansko dostopno prav vsakemu. Jezero Sorapis je res edinstveno, barva vode te očara in pomiri. Ob jezeru se nahaja koča, kjer si sicer lahko privoščite tudi kaj za pod zob, midva pa sva se po pohodu spustila do mesta, Cortine d'Ampezzo in tam pojedla kosilo.

Jezero Sorapis, Prelaz Tre Croci, V bližini Cortina d'Ampezzo. Super, če si prvič v Dolomitih.

4. Passo Giau in okolica

Mislim, da je prelaz Giau eden izmed najlepših prelazov daleč nakrog. Midva sva tam tudi prenočila, zbudili pa so naju konji, ki so se na 2236m nadmorske višine pasli ob prekrasnem sončnem vzhodu. Čar tega prelaza je ta, da nam že iz parkirišča ponuja ikoničen pogled na južno stran gore Nuvolau, ki jo obdajajo zelena pobočja in pogled na čudovite vrhove. Prelaz ponuja ogromno možnosti, kako preživeti še en prekrasen dan v Dolomitih. Lahko se spustite par kilomentrov nižje, kjer se ob cesti nahaja izhodišče za obisk jezera Federa. Pot do tja je sicer na začetku nekoliko strma, potem pa se položi in nas pripelje do krasnega jezera, obdanega z macesni (namig: pojdite tja jeseni, ko so ti obrarvani oranžno rumeno). Če imate čas in voljo, se lahko iz prelaza Giau odpravite na krožno turo, ki vas najprej pripelje do koče Rifugio Averau. Tam se je vredno povzpeti še do koče Rifugio Nuvolau, kar je nama vzelo manj kot pol urce nezahtevne hoje, v zameno za to, pa sva dobila prekrasen pogled na slavno Marmolado. Pot sva nadaljevala proti koči pod znamenitimi petimi stolpi oz. Cinque Torri. Fantastičen pogled na te kamnite strukture je res nekaj posebnega. Pot, ki se nato spušča, naju je pripeljala še do zadnjega vzpona pred ciljem. Celotna pot, za katero potrebujete pribljižno 3-4 ure, je zelo slikovita in ponuja čudovite poglede v vse smeri Dolomitov.

Prelaz Giau, Krožna pot proti Cinque Torri, Gora Averau, Rifugio Nuvolau, v bližini jezero Federa. Prvič v Dolomitih.

5. Preko ferate na Piz Boe

Res bi bilo škoda, da v Dolomitih vsaj enkrat na goro ne greste preko ene izmed mnogih ferat. Midva sva izbrala pot Via Ferrata Tridentina, ki vodi do koče Rifugio Pisciadu. Izhodišče je nekaj ovinkov pod prelazom Passo Gardena, kjer je veliko parkirišče. Ker ferata ni preveč zahtevna, je zato zelo obiskana. Pred nama je bila cela gruča ljudi, eni bolj, drugi manj pripravljeni na navpičen vzpon, kar nama je pot  sigurno podaljšalo za eno uro. Sicer je ta ferata nekaj čisto posebnega, saj nas na poti pričaka ogromno zanimivih izzivov, kot so hoja po jeklenici, navpična lestev, izpostavljeni ovinki in prekrasni razgledi na slapove in prepadne stene okoliških vrhov. Čisto na koncu ferate pa še znameniti viseči most. Ko zaključimo z zavarovano potjo, kmalu prispemo do koče, ob kateri je manjše gorsko jezero. Pot lahko od tam nadaljujemo še na 3152m visoko goro, Piz Boe. Midva se za nadaljevanje nisva odločila, saj nama takrat vreme ni bilo ravno naklonjeno.

 

Prelaz Gardena, Ferrata Tridentina, Rifugio F.Cavazza, Gora Pizbo. Idealna destinjacija, če si privč v Dolomitih

 

Dolomiti so nama zelo pri srcu in jih obiščeva vsaj enkrat na leto. Lepih kotičkov in neskončnih razgledov ne zmanjka!

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti