ZASTONJ POŠTNINA NAD 37€

12-dnevno odkrivanje ŠVICE z avtodomom

 Zemljevid obiskanih krajev (z legendo)

 

Švica je dežela, ki ponuja neskončno možnosti za ljubitelje narave in športa. Midva sva se v drugi polovici junija tja odpravila z VAN-om, nato pa peš ali s kolesom obiskala veliko čudovitih kotičkov Švice. Še vedno pa nama je ostalo ogromno enih razlogov, da se tja zopet vrneva.

1. DAN

Vožnja CELJE-LJUBLJANA-INNSBRUCK. Ogled mesta s kolesom in kosilo ob reki Inn. Pot sva nadaljevala preko Lichtensteina do Švice, mesta Apenzell, kjer sva prvič tudi prespala. 

 

2. DAN

Za začetek sva izbrala pohod na Saxer Lücke. Izhodišče je v mestu Brülisau, kjer sva se z gondolo odpeljala na Hoher Kasten. V pribljižno 6 urah sva naredila čudovito krožno pot čez goro Furgglenfirst do Saxer Lücke, nato pa nazaj do izhodišča. Po poti sva se ustavila ob jezeru Fälensee in nato še ob jezeru Sämtisersee, kjer sva imela malico s prekrasnim razgledom. 

3. DAN

Ker sva prejšnjo noč prespala na parkirišču ob izhodišču za slap Bergli Stüber Waterfall in sva tako bila zjutraj ena izmed prvih obiskovalcev slapa, nama je to omogočilo, da posnameva lepe fotografije in si privoščima miren ogled. Pot sva nadaljevala proti Zurichu, na poti pa sma se ustavila še na kratkem sprehodu do slapu Diesbachfall. Zurich sva si ogledala s kolesom in tako začutila pristen “vibe” mesta. Za večerjo sva izbrala jezero Vierwaldstattersee, okrog katerega vodi čudovita panoramska cesta.

 

4. DAN

Za ta dan sva izbrala pohod od Klingenstocka, preko Gratwanderunga pa do Fronalpstocka. Izhodišče je v mestu Grünenwald, kjer sva prejšnjo noč tudi prespala. Od tu sva se z najbolj strmo vzpenjačo na svetu (110% naklon) pripeljala do idilične vasice Stoos. Krožna pot s čudovitim pogledom na jezero Vierwaldstattersee nama je vzela pribljižno 5 ur. Pot si lahko skrajšate še z uporabo gondole, ki vozi od vasi Stoos in do vrha prve gore ali pa izberete gondolo od zadnje gore pa nazaj do vasi Stoos.

 

5. DAN

Tokrat sva se prebudila nad mestom Meiringen nato pa obiskala sotesko Aareschlucht, za kar sva porabila pribljižno 2 uri. Sledila je vožnja do mesta Thun. Zopet sva vzela kolesa in se najprej povzpela v klanec po Goldwillstrasse, za kar sva potrebovala 1 uro. Tudi mesto Thun sva si ogledala s kolesom, za konec pa sva se skopala še v kristalno čisti vodi reke Aare.

 

6. DAN

Prebudila sva se na izhodišču za še en čudovit dan. Iz mesta Stechelberg sva se z gondolo odpeljala do vasi Mürren, nato pa se po ferati Mürren via ferrata spustila do vasi Gimmelwald, kjer sva si privoščila zasluženo pijačo. Po opravljeni ferati in cca. 4 urah sva se z gondolo odpeljala nazaj do izhodišča, kjer pa te pričaka ogromen slap Mürrenbachfall, ki je oddaljen le 15 min hoje. Še eno noč sva prespala tu, ob potočku z lepo urejeno sprehajalno potjo.

 

7. DAN

Zjutraj sva se odpeljala v Grindelwald. Zelo lepo mestece, turistično precej obiskano. Tokrat sva se s kolesom podala v klanec in po cca. 4 urah božanskih razgledov na okoljne gore, prišla do FIRST CLIFF WALK-a, kjer je na 2200m okrog gore speljana pot, ki nudi razgled tudi na 3967m visoko goro Eiger. Če imate voljo in energijo, lahko izlet od tu podaljšate še do idiličnega jezera Bachalpsee, ki je oddaljeno le 50min hoje od razgledne ploščadi na vrhu. Od prekrasnega razgleda sva se po drugi strani gore spustila nazaj v Grindelwald in si privoščila zasluženo kosilo. Proti večeru sva se z avtovlakom odpeljala v smer Zerrmata in tako prihranila 50 min daljšo vožnjo okrog gore.

 

8. DAN

Že prejšnji večer sva se po zelo zanimivi cesti (beri ozki, prepadni, obdani z ogromnimi skalami) pripeljala v mesto Leukerbad, kjer sva prenočila. Po zajtrku sva se odločila za obisk Adventure via ferrate, ki spominja bolj na nekakšen adrenalinski park, kjer se na 2310m nadmoske višine prebijaš skozi zanime izzive. Izhodišče je v mestu Leukerbad, od koder se z gondolo odpelješ na Gemmi pass. V popoldanskem času sva pot nadaljevala proti vasi Randa, kjer sva se namestila v tamkajšnji kamp.

 

9. DAN

V čudovitem kampu, sredi gozda sva na viseči mreži pojedla svoj zajtrk, nato pa se odpravila na pohod do Charles Kuonen Suspension Bridge. Krožna pot, kjer prečkaš 494m dolg viseči most, je trajala pribljižno 4 ure. Čeprav je most nad 2000m nadmorske višine, se ti zdi, da si še vedno v dolini, ker se ti celo pot razgled odpira na okoljne 4 tisočake.  Popoldan sva preživela v kampu, kjer sva si spočila za naslednji podvig.

 

10. DAN

Iz kampa sva se s kolesi odpravila v Zerrmat, kamor lahko prideš le peš, s kolesom ali vlakom. Iz Zerrmata sva se z gondolo odpeljala do Blauherda (gondola je za kolesa brezplačna), nato pa se odločila za pot  “4 Lakes bike tour”. Do prvih treh jezer (Stellisee, Grindjisee in Grünsee) vodi le čudovit spust po urejenih kolesarskih poteh z veličastnim pogledom na Matterhorn in ostale ogromne gore.  Midva sva pot podaljšala še do zadnjega in nama najlepšega jezera Riffelsee, do koder pa vodi strm vzpon. Tja se sicer lahko odpravite tudi z vlakom, ki vas pripelje na goro Gornergrat. Celotna pot nama je vzela pribljižno 6 ur.

 

11. DAN

Res se je super prebuditi v mirnem kampu in ob ptičjem žvrgolenju pojesti dober zajtrk. Za najin zadnji dan v Švici sva zopet izbrala Zerrmat, kamor sva se tokrat odpeljala z vlakcem. Sledil je ogled mesta in nakup spominkov.  Ko sva se vrnila nazaj v kamp, sva spakirala stvari in “adijo Švica, še se vrneva”! Odločila sva se, da si olajšava dolgo vožnjo z vmesnim postankom v Italiji, ob Gardskem jezeru.  Po večernem sprehodu ob vodi sva ob jezeru prenočila.

 

12. DAN

Zjutraj sva se odpeljala v mesto Arco, kjer sva našla super plezališče za športno plezanje in tam prebila dopoldan. Po tem, ko sva do konca izkoristila najin dopust, pa sva se končno odločila, da se v večernih urah vrneva domov. Seveda z vmesnim postankom v Ljubljani, kjer sva si privoščila božansko vegansko pico.

Junij 2023

Tinka Planinka

Št. komentarjev: 1

  • Vrhunsko! Morm it to pogledat. Hvala za idejo ☺️

    Blaž

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti